Suomalaista kalaa ja kalatuotteita sekä parhaita paloja ympäri maailman.

Fisherman's Food Oy

Arctic umami

Paras Umami-kala syntyy mahdollisimman stressittömästä kalasta. Vieheellä ja verkolla kalastaessa kala taistelee hengestään viimeiseen asti ja väsyessään vetää itsensä hapoille (maitohappo, kuten treeneissä) ja ei ole sopiva umami-kalaksi.

Kalastaja Ben Henriksson käyttääkin erilaisia rysiä umami-kalan pyydystämiseen. Kala ui rysässä, muttei löydä ulos. Kalastaja nostaa kalat veneeseen ja niille tehdään ns. Samurai aivopisto eli nopea pisto kalan niskaan, jolloin kalasta tulee aivokuollut, mutta sydän pumppaa verta. Tämän jälkeen kala verestetään eli kidukset leikataan auki ja kala laitetaan vesipaljuun pumppaamaan kaikki veri pois lihaksista.

Alhainen stressitaso sekä mahdollisimman puhtaaksi verestä valunut kala ovat keskeisimmät perusedellytykset laadukkaan umami-kalan valmistuksen aloittamiseksi.

Umami-kypsytys 1

Tämän jälkeen kokonainen kala puhdistetaan vielä  kaikesta limasta, verestä ja muista eritteistä tarkkaan ja laitetaan 0-asteiseen jääkypsytykseen viikoksi. Kala ei ole suorassa yhteydessä jäähän vaan jää on muovissa ja estää jääpoltteen muodostumista kalan pintaan.

Umami-kypsytys 2

Kokonaiset kalat fileoidaan ja fileet puhdistetaan jälleen tarkasti ja laitetaan viikoksi jääkypsymään, kuten edellä.

Tämän jälkeen fileet trimmataan haluttuun trimmiin esim. D-trimmi; ei ruotoja eikä rasvaa tai E-trimmi, ei ruotoja, rasvaa eikä nahkaa.

Sitten alkaa umami-kalan jatkojalostus kolmeksi eri tuotteeksi; naturel, graavi ja kylmäsavu.

Lue juttu (Maaseudun tulevaisuus):

Kalastaja keksi raakakypsyttää kalaa – Fileen hinta kaksinkertaistuu

Lue juttu (mtv):

Suomalainen kalauutuus hakee kansainvälistä menestystä – salaisuus viikkoja kestävässä valmistusprosessissa

Ahvenkoski

Suljettu

Markkinamäentie 52,
07960 Ahvenkoski
p. 044 728 5920

Tilaukset:
p. 044 297 4540

Lapinjärvi

Ma–to 9–17
Pe 9–18
La 9–15

Su suljettu

Helsingintie 996, Lapinjärvi
p. 044 026 1665

Tilaukset:
p. 044 297 4540

Myymälöiden aukiolojat ja sijainnit

Yhteys: info(at)fishermans.fi

Ben Henriksson
p. 0500 495 030

Arctic umami

- Naturel
- Cold smoked
- Gravad lax

arcticumami.eu

Tuoreet kalat

- Norjalainen merilohi
- Kirjolohi
- Hauki
- Siika
- Kuha
- Ahven
- Lahna
- Suutari
- Vimpa
- Kuore

Lämmin- ja kylmäsavukalat

- Lohituotteet
- Kirjolohituotteet
- Siika
- Pallas
- Silakkatuotteet
- Ankerias
- Vimpatuotteet
- Suutarituotteet
- Lahna

Graavikalat

- Lohi
- Kirjolohi
- Siika
- Vimpa
- Säyne

Mädit

- Kirjolohi
- Siika
- Lohi
- Muikku
- Hauki

Maustesillit

- Sillituotteet
- Silakkatuotteet

Pakasteet

- Katkarapu
- Simpukka
- Hummeri
- Muut pakastetuotteet

Klikkaamalla saat kalalista näkyviin

  • Tuoreet kalat

    - Norjalainen merilohi
    - Kirjolohi
    - Hauki
    - Siika
    - Kuha
    - Ahven
    - Lahna
    - Suutari
    - Vimpa
    - Kuore

  • Lämmin- ja kylmäsavukalat

    - Lohituotteet
    - Kirjolohituotteet
    - Siika
    - Pallas
    - Silakkatuotteet
    - Ankerias
    - Vimpatuotteet
    - Suutarituotteet
    - Lahna

  • Graavikalat

    - Lohi
    - Kirjolohi
    - Siika
    - Vimpa
    - Säyne

  • Mädit

    - Kirjolohi
    - Siika
    - Lohi
    - Muikku
    - Hauki

  • Maustesillit

    - Sillituotteet
    - Silakkatuotteet

  • Pakasteet

    - Katkarapu
    - Simpukka
    - Hummeri
    - Muut pakastetuotteet