Suomalaista kalaa ja kalatuotteita sekä parhaita paloja ympäri maailman.

Fisherman's Food Oy

Arctic umami

Paras Umami-kala syntyy mahdollisimman stressittömästä kalasta. Vieheellä ja verkolla kalastaessa kala taistelee hengestään viimeiseen asti ja väsyessään vetää itsensä hapoille (maitohappo, kuten treeneissä) ja ei ole sopiva umami-kalaksi.

Kalastaja Ben Henriksson käyttääkin erilaisia rysiä umami-kalan pyydystämiseen. Kala ui rysässä, muttei löydä ulos. Kalastaja nostaa kalat veneeseen ja niille tehdään ns. Samurai aivopisto eli nopea pisto kalan niskaan, jolloin kalasta tulee aivokuollut, mutta sydän pumppaa verta. Tämän jälkeen kala verestetään eli kidukset leikataan auki ja kala laitetaan vesipaljuun pumppaamaan kaikki veri pois lihaksista.

Alhainen stressitaso sekä mahdollisimman puhtaaksi verestä valunut kala ovat keskeisimmät perusedellytykset laadukkaan umami-kalan valmistuksen aloittamiseksi.

Umami-kypsytys 1

Tämän jälkeen kokonainen kala puhdistetaan vielä  kaikesta limasta, verestä ja muista eritteistä tarkkaan ja laitetaan 0-asteiseen jääkypsytykseen viikoksi. Kala ei ole suorassa yhteydessä jäähän vaan jää on muovissa ja estää jääpoltteen muodostumista kalan pintaan.

Umami-kypsytys 2

Kokonaiset kalat fileoidaan ja fileet puhdistetaan jälleen tarkasti ja laitetaan viikoksi jääkypsymään, kuten edellä.

Tämän jälkeen fileet trimmataan haluttuun trimmiin esim. D-trimmi; ei ruotoja eikä rasvaa tai E-trimmi, ei ruotoja, rasvaa eikä nahkaa.

Sitten alkaa umami-kalan jatkojalostus kolmeksi eri tuotteeksi; naturel, graavi ja kylmäsavu.

Lue juttu (Maaseudun tulevaisuus):

Kalastaja keksi raakakypsyttää kalaa – Fileen hinta kaksinkertaistuu

Lue juttu (mtv):

Suomalainen kalauutuus hakee kansainvälistä menestystä – salaisuus viikkoja kestävässä valmistusprosessissa

Ahvenkoski

20.23.12. 1016

24.12. 912

Markkinamäentie 52,
07960 Ahvenkoski
p. 040 637 0524

Lapinjärvi

Joulukuun poikkeusaukioloajat:

6.12. suljettu

17.20.12. 917

21.12. 918

22.12. 916

23.12. 1016

24.12. 913

 

Muut ajat:

Ma–to 9–17
Pe 9–18
La 9–15

Su suljettu

Helsingintie 996, Lapinjärvi
p. 044 026 1665

Tilaukset:
p. 044 297 4540

Myymälöiden aukiolojat ja sijainnit

Arctic umami

- Naturel
- Cold smoked
- Gravad lax

arcticumami.eu

Yhteys: info(at)fishermans.fi

Ben Henriksson
p. 0500 495 030

Tuoreet kalat

- Norjalainen merilohi
- Kirjolohi
- Hauki
- Siika
- Kuha
- Ahven
- Lahna
- Suutari
- Vimpa
- Kuore

Lämmin- ja kylmäsavukalat

- Lohituotteet
- Kirjolohituotteet
- Siika
- Pallas
- Silakkatuotteet
- Ankerias
- Vimpatuotteet
- Suutarituotteet
- Lahna

Graavikalat

- Lohi
- Kirjolohi
- Siika
- Vimpa
- Säyne

Mädit

- Kirjolohi
- Siika
- Lohi
- Muikku
- Hauki

Maustesillit

- Sillituotteet
- Silakkatuotteet

Pakasteet

- Katkarapu
- Simpukka
- Hummeri
- Muut pakastetuotteet

Klikkaamalla saat kalalista näkyviin

  • Tuoreet kalat

    - Norjalainen merilohi
    - Kirjolohi
    - Hauki
    - Siika
    - Kuha
    - Ahven
    - Lahna
    - Suutari
    - Vimpa
    - Kuore

  • Lämmin- ja kylmäsavukalat

    - Lohituotteet
    - Kirjolohituotteet
    - Siika
    - Pallas
    - Silakkatuotteet
    - Ankerias
    - Vimpatuotteet
    - Suutarituotteet
    - Lahna

  • Graavikalat

    - Lohi
    - Kirjolohi
    - Siika
    - Vimpa
    - Säyne

  • Mädit

    - Kirjolohi
    - Siika
    - Lohi
    - Muikku
    - Hauki

  • Maustesillit

    - Sillituotteet
    - Silakkatuotteet

  • Pakasteet

    - Katkarapu
    - Simpukka
    - Hummeri
    - Muut pakastetuotteet